Home Vállalkozás ÉdességLabor: a Budapest Cake-Túra második állomása

ÉdességLabor: a Budapest Cake-Túra második állomása

0
ÉdességLabor: a Budapest Cake-Túra második állomása

A Budapest Cake-Túrában részt vevő cukrászdákról szóló sorozat második részét az ÉdességLaborban készítettük Marjai Beával és Szrimácz Dórival, a hely cukrászaival.

A XIII. kerületi cukrászda nem a belvárosi helyek egyikét képzi, mégis sikeres a kerületben található munkahelyek miatt. „A legnagyobb forgalmunk mindig délután 4 és 5 óra körül van, amikor a vendégek munka után bejönnek egy süteményre” – árulta el Bea. Bár nagy fejtörést okozott, hogy hol nyíljon az ÉdességLabor, hiszen egy fedél alatt tartják a műhelyt és a cukrászdát is. Saját bevallásuk szerint a jelenlegi üzlethelyiség a legalkalmasabb a süteményezőnek. Az üzletet hárman viszik, Bea és Dóri cukrászként, Bea testvére, Marjai Böbe a kommunikációval foglalkozik. Egy valamit mindhárman tudnak: a Budapest Cake-Túra rengeteget segített cukrászdájuknak.

Az ÉdességLabort 2015. októberében nyitották meg, és a túra lehetőségével a szervezők már nyitás előtt megkeresték őket. „Ez egy óriási lehetőség egy kezdő cukrászdának, különösen úgy, hogy minőségi cukrászdákkal társulhatunk és építhetjük a kapcsolatot” – mondta el Bea. A túra hatása különösen érződik, a korábbiakhoz képest jóval több látogatójuk van, ezenkívül a Facebook-oldalukat is sokkal többen követik. „Nagyon érdekes, hogy az ÉdességLabor léte folyamatosan terjed szájról szájra” – fejtette ki Dóri.

„Tortarendeléssel is egyre többen fordulnak hozzánk, és sokan térnek be az üzletbe azzal, hogy baráttól, ismerőstől hallottak rólunk.” A sok érdeklődő  azt mutatja, hogy rengetegen nyitottak a hagyományostól picit eltérő édességekre, ami a koncepciójuk abszolút visszaigazolását jelenti. A cukrászda népszerűsítésére ezenkívül a Facebookot és az Instagramot használják. „Itt időnként megmutatunk műhelytitkokat, ezzel is próbáljuk még közelebb hozni a vendégeket” – mondta el Bea.

A Budapest Cake-Túra különlegessége, hogy olyan helyeket ölel fel, aminek tulajdonosai pályamódosítók. Itt sincs ez másképp, Bea első végzettsége mozgóképkészítő, Dórié szociális pályán indult el. Mindketten rövid ideig dolgoztak az első szakmájukban. Egymással először a cukrásziskolában találkoztak, ahol mindketten érezték, hogy ez az, amivel igazán foglalkozni szeretnének.

„Nagy szerencsénk van egymással. A cukrásziskolában azt még nem tudtuk, hogy együtt szeretnénk dolgozni, csak azt, hogy ugyanazok az elképzeléseink. Ez a mai napig megkönnyíti a közös munkát” – mondta el Dóri. Nagyon élvezik a vendéglátásban való munkát. Bár az elején furcsa volt, most már kezdenek belerázódni. Az, hogy fiatal vállalkozóként visznek egy cukrászdát, tetszik az embereknek, sőt, nagyobb is a bizalmuk velük szemben.

Az ÉdességLaborban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minőségi alapanyagokból dolgozzanak, gondosan megformált süteményeket készítsenek el. Abban hisznek, hogy a minőségi termékeknek mindig lesz piaca, a fogyasztók igénye is ehhez igazodik. Egy ember van mindig a pultban, egy ember pedig a műhelyben dolgozik a süteményeken. A Budapest Cake-Túra sokat segít nekik abban, hogy felhívja a figyelmet az újhullámos cukrászdákra, ahol a magas minőségen és az egyediségen van a hangsúly, nem a tömegtermelésen.

„Nagyon sok olyan ember van, akik az ilyen vonzó dolgokra mindig nagyon nyitottak, ezért máris végigjárták (vagy éppen járják) a túrát. Többen voltak, akik már itt váltották be az ajándék süteményüket. Nyilván nem tudunk mindenkit elérni, de aki igazán nyitott szemmel jár, könnyen megtalál minket” – fejtette ki Bea.

Jó a kapcsolat a túrában részt vevő cukrászdák között, gyakran beszélnek is arról, hogy kinél mi történik.„Remélhetőleg fogunk még később bővülni cukrászdákkal, de jelenleg mindenki próbálja megemészteni a nagy érdeklődést. Most minden cukrászda erre koncentrál” – mondta el Dóri.

Jelenlegi terveik közé tartozik az ÉdességLabor stabilizálása és megismertetése a budapesti édesszájú közönséggel. Szeretnének apróbb lépésekkel előrejutni, folyamatosan fejlődni és sokáig ebben dolgozni. Remélik, hogy a vállalkozókedv lendületet ad majd másnak is, hogy hozzátegyen Budapest vérkeringéséhez.

Kovács Réka Fruzsina